31 Ekim 2007 Çarşamba
İki Renkli Cevizli Un Kurabiyesi
Malzemeler
5 kahve fincanı yumuşatılmış margarin
1 yumurta sarısı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
2 kaşık kakao
Dövülmüş ceviz
Hazırlanışı
Yumuşatılmış margarin, pudra şekeri ve yumurta sarısını karıştırın. Kabartma tozu ve unu harmanlayıp karışıma yavaş yavaş ekleyin. Fazla sert olmayan bir hamur elde edin. Hazırladığınız hamurun yarısını ayırıp bir parçasına kakao ilave edip tekrar yedirene kadar yoğurun. Her iki hamuru da merdane yardımıyla ayrı ayrı açıp bir katın üstüne dövülmüş cevizi serpip diğer hamuru da üstüne koyup onun da üstüne ceviz serpip rulo yapın. Yaptığınız ruloyu yuvarlak yuvarlak kesip yağlanmış tepsiye dizin. Az ısılı fırında pişirin.Afiyet olsun...
29 Ekim 2007 Pazartesi
28 Ekim 2007 Pazar
Bayramımız Kutlu Olsun
27 Ekim 2007 Cumartesi
Bu Köfte Başka Köfte
Uzun zamandır bayramları hiçbir yere gitmedim.Hava soğuk, eşim çalışıyor, çocuklar ufak, ulaşım zor derken seneler geçmiş. Tabii saolsunlar ben gitmedim diye kimse beni yalnız bırakmadı. Dayımlar, teyzemler, abimler toplanıp bana geldiler. Ben gidemesemde onların bana gelmesi (ki gerçekten İstanbul'da bayram için avrupa yakasından anadolu yakasına geçmek büyük bir olay)beni çok rahatlatıyordu. Bayramları kalabalık ortamda geçirmeye alışmışken yalnız geçirmek insana çok zor geliyor. Normalde ne kadar yalnız kalsanız da özel günlerde yalnız kalmak başka bir duygu. Zor....... Ama bu bayram öyle olmadı attım kendimi yollara. Eşim çalışıyordu o bizimle gelemedi. Olsun dedim sen çalışıcaksın, hava güzel, çocuklar müsait, trafikte varsın okadar katlanalım dedim. Çıktım yola. İyi de yaptım . Güzel bir bayram oldu. Önce teyzemlere, oradan toplanıp dayımlara gittik. Baya kalabalıktık. Yengem yine mutfaktaydı. Ne yapsın o kalabalığa ancak sofra kurulurdu. Ama bizler genelde uzak oturduğumuz için muhakkak yemekli ağırlarız. Mutfakta biri daha vardı ki buradan vereceğim tarifin ustası o. Yani mercimek köftesini yoğuran ve bize hazırlayan dayımın oğlu. Hayır dediysede emeğine saygısızlık etmek istemedim ve hazırlayanın o olduğunu yazmak mecburiyetinde hissettim kendimi. :) :) :) Sizde tahmin edersiniz ki kalabalıkta herkafadan bir ses mutfağa girip çıkanlar derken ben bir yandan resim çekmeye bir yandan tarifi yazmaya çalışıyorum. Bir yandan da dayımın oğluna senin de ismini yazıcam diye dalaşıyorum. Neyse ben tarifi aldım resimi çektim. Çok güzel bir soframız oldu herşeyi çekemedim. Ellerine sağlık yenge, ellerine sağlık Özgür. Böylece güzel bir bayram daha geçirmiş oldum. Allahtan herkeze sevdikleriyle ve sevenleriyle güzel vakitler geçirmesini diliyorum.Şimdi tarife geçiyorum.Geçemiyorum, hemen hazırlanıp oğlumu dersaneden almam lazım yoksa geç kalıcam saati gelmiş dönüşte.......
Eveeeet geldiim. Dönüşte dedim ama oks ve öss üzerine dersanenin semineri vardı saat 7:00 de bitti yemek falan bu saat oldu. Neyse artık mercimek köftesinin malzemelerini vermeye başlayım. Aslında yazı başlığında da dediğim gibi bu köfte başka köfte, yapılışı ve malzemeleri biraz farklı çiğ köfte tarzında yalnız tadı enfeessss.
Malzemeler
2 bardak ince bulgur
2 bardak mercimek
1-1/2 bardak domates salçası
3 yemek kaşığı biber salçası
1 bardak su
Yeşil biber
taze soğan
Maydanoz
tuz
Pulbiber
Hazırlanışı
Mercimek temizlenip yıkandıktan sonra çok cıvık olmayacak şekilde haşlanıyor. Bulgur yıkandıktan sonra geniş bir yoğurma kabına alınarak üzerine haşlanmış olan mercimek ilave ediliyor.Önce mercimekle bulgur çiğ köfte gibi yoğrularak bulgurların içini çekmesi sağlanıyor. Bulgurlar daha yumuşamadı. Biber ve domates salçalarını da ilave ederek yoğurma işlemine devam ediyoruz iyice bastırarak ezerek. Hala yumuşamayan harcımızın içine azar azar elimizdeki bir bardak suyu yedirerek yoğruyoruz.Artık iyice olmaya başlayan karışımımıza pulbiber ve tuzu da ilave ediyoruz. Eğer su bulguru şişirmeye yetmezze biraz daha eklenebilir. Ama yoğurma işlemi ne kadar uzun olursa bulgur kıvama geliyor. Acılı sevenler pulbiberi fazla koyabilirler. Köftemizin olduğunu anlamak için azımıza bir parça alıp pütür kalıp kalmadığını kontrol etmek yeterli. Kalmışsa yoğurmaya devam. Kalmamışsa işlem bitmiş demektir. Diğer kalan yeşillikleri de temizleyip doğradıktan sonra içine ilave ederek harca iyice karıştırdıktan sonra elimize aldığımız köfte büyüklüğündeki parçaları şekillendirip marul yapraklarıyla servis yapabiliriz.Afiyet olsun.........
26 Ekim 2007 Cuma
Milföy Kaselerinde patates püresi
Aslında daha önce denenmiş bir tarif milföy kaselerinde patates püresi. Çok oldu 1 aydan fazladır bloglarda gezerken görmüştüm. Çok güzel bir fikir diyerek aklımın bir köşesine yazmışım. Yalnız tüm aramalarıma rağmen hangi blogda gördüğümü bir türlü bulamadım.O yüzden de başka bir blogdan olduğunu fakat isim bulamadığım için tarifin sahibinin ben olmadığımı açıklayarak devam etmek istiyorum. Geçenlerde arkadaşım aradı akşam sana gelicez diyince ilk aklıma onu yapmak geldi.İç malzemelerinde eksiklik olabilir. Çünkü aklımda kalanlar kadar yaptım. Sonuç çok güzel oldu. Herkez değişik sunumunu ve tadını beğendi. Şimdi tarife geçelim.
Malzemeler
Kalabalığa göre milföy hamuru
1 adet yumurta
patates
küçük salatalık turşusu
mayonez
havuç
bezelye
pulbiber
karabiber
tuz
Hazırlanışı
Milföy hamurlarını ısıya dayanıklı kaselerin arka kısmına kubbe şeklinde yerleştirerek fırın tepsisine diziyoruz.1 adet yumurtayı üzerlerine sürüp fırına veriyoruz.Başka bir tarafta , havuçları,küp küp doğrayıp haşlıyoruz ve haşlanmış bezelyelerle birlikte süzüp içlerine salatalık turşusunu da doğrayıp, haşlayıp püre haline getirdiğimiz patateslere ilave ediyoruz. Baharatları ve yeterli miktarda mayonezi de koyduktan sonra karıştırıyoruz. Fırından çıkan milföyleri ters çevirerek dikkatli bir şekilde kaselerden çıkartıyoruz. Kase şeklinde çıkan milföylerin içine hazırladığımız harcı koyarak servis yapıyoruz. Malzeme çeşidini evdeki malzemelerinize göre yada damak zevkine göre değiştirebilirsiniz. Salam, Sosis gibi alternatifler de olabilir. Ben Bezelye ve havuç koymadım ama yine de güzeldi. Afiyet olsun.....
24 Ekim 2007 Çarşamba
Limon Aromalı Meyveli Jöle
Malzemeler
1 paket limon aromalı jöle
2 adet mandalina
2 adet elma
Hzırlanışı
Hazır aldığımız jöleyi, uygun bir borcamda arkasında yazan tarife göre, kıvama getirdikten sonra, soyup dilimlere ayırdığımız mandalina ve elmaları içine düzgünce yerleştiririz. Daha sonra bildiğimiz jöle kıvamına gelene kadar buzlukta bekletip ( 1 saat kadar )çıkartıp servis yaparız. Afiyet olsun...
19 Ekim 2007 Cuma
Hamsi Buğulama
18 Ekim 2007 Perşembe
Mercimek Çorbası
16 Ekim 2007 Salı
Fırında Palamut
Malzemeler
4 adet Palamut
2 adet domates
7 - 8 adet yeşil biber
2 adet soğan
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
tuz
Hazırlanışı
Öncelikle tepsiye folyo yerleştiriyoruz. Üzerine içlerini temizleyip yıkadığımız balıkları diziyoruz.
Balıkların üzerine ve etrafına biberleri, doğranmış domatesleri, Balıkların içine denk gelecek ve etrafına dağıtacak şekilde uzun doğradığımız soğanları ve maydanoz karabiber karışımını ilave ediyoruz. Üzerlerine tuz serpip 180 derece ısılı fırında 50 dakika kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun....
Not : Balıklar sezon başındaysa balık yağsız olur, az birşey yağ eklenebilir. Sezonundaysa yağa gerek yok çünkü balığın kendi yağı yeterli olur.
11 Ekim 2007 Perşembe
Herkezlere hayırlı Ramazanlar diliyorum. Bayram boyunca herşey gönlünüzce, dostlarınızla, sevdiklerinizle, sevgiyle dolu olsun.NOKUL
http://img119.imageshack.us/my.php?image=gulumsebiraz9sqrr3.swfAslı'dan
inciler#links#links#links
NOKUL
YE#27 KARADENİZ YEMEKLERİ ETKİNLİĞİ
Selam arkadaşlar. Bu ay Karadeniz Etkinliği için birçok arkadaşımız kolları sıvayıp mutfağa girmiştir diye düşünüyorum. Ben de etkinliğe bir katkım olsun ve çeşitlerin arasında yerini alsın diye tamamen yöresel bir tat olan NOKUL la katılmak istedim. Nokul tamamen Bafra'ya özgü bir yiyecektir. Daha önce hiçbiryerde yapıldığını ve yenildiğini görmedim. Hatta nokul ismini duyanlar ve tadanlarda bu tadı bilmediklerini söylüyorlar. Biz bu yiyeceği sadece bayramlarda yaparız. Tabii baklava da yapılır ama her evde birkaç tepsi nokulda olur misafirlere sunmak için. El öpmeye gidilen evlerde nokul yaptınız mı diye sorulduğu bile olur. Çünkü bayramdan bayrama yapıldığından herkez özlüyor. Ben de Yeşimli Tarifler aracılığıyla yapılan Karadeniz Etkinliği 'ne birçok çeşit olmasına rağmen nokulla eşlik etmek istedim. Aslında ben hamur açma konusunda pek becerikli değilimdir. Yırtılır, büyümez, ince olmaz ama yinede gurbette olduğumuz için bayramın geldiğini anlayalım diye yapabildiğim kadar yapmaya çalışırım. Bu nokul öyle 1 kişiylede yapılmaz bizim orada genelde kadınlar toplanıp tepsi tepsi yaparlar. Ama ben yalnız yaptım..Hiiiiiii. İlk defa görenler pek oralı olmasalar da yedikten sonra ne kadar çok yediklerinin farkına bile varmazlar. Hatta daha yok mu diye sorarlar. Çayla, ayranla ve meşrubatla servis yapılabilir. Çok güzel çook... Neyse sözü uzatmadan sevgili Yeşim'e Etkinliğinde başarılar diliyorum. Kolay gelsin diyorum.
Malzemeler...............
1 kase ılık su
1 kase yoğurt
1 kase sıvıyağ
1 kase şeker
3 yumurta akı
tuz - maya
2 çay bardağı sirke
un
Hamura Sürmek için.........
Yarım erimiş margarin ve sıvı yağ karışımı
İç Malzemesi..........................
1 kase kuru üzüm
1 kase şeker
1 kase çekilmiş ceviz
Üzeri için............................
3 Yumurtanın sarısı ve az sıvıyağ
Hazırlanışı
Hamur malzemelerini bir kap içerisinde karıştırıp ılık su içinde yumuşattığımız mayayı da ekleyerek alabildiği kadar un koyarak yoğuruyoruz. Hamur kulak memesi kıvamında olacak. Biraz dinlendirdikten sonra hamurumuzdan çok büyük değil ama çok küçük te olmayan parça keserek unladığımız tezgahta açıyoruz. Yufkamız kalın olmayacak ve büyük olabilir. Yufkanın yarısını sıvıyağ ve eritilmiş margarinin karışımıyla yağlıyoruz. Üzerine hazırladığımız iç malzeme karışımından sepeliyoruz. Diğer yarıyı da üzerine kapatıyoruz. tekrar yağlayıp biraz daha iç malzeme sepeleyip, kenarından kıvırıyoruz. Bükerek kıvırıp bir parmak uzunluğunda keserek yağladığımız tepsiye diziyoruz. Üzerine yumurta sarısıyla karıştırdığımız sıvı yağ karışımından sürerek kızgın fırına koyuyoruz. Üzeri kızarıp piştiğini anlayıca fırından alıp geniş bir kaba koyduğunuz kağıt içine döküyoruz. Biraz soğuduktan sonra üzerini başka bir kağıta kapatalım.
NOT: Fırın yuvarlak fırın ise problem yok ama ocaklı fırında 250 derecede mini fırında 300 derecede pişirilirse daha iyi olur. Ben mini fırında 300 derecede pişirdim fırın kızgınken konulucak pişme süresi uzun değil .Afiyet olsun.......Bayramlarınız Nokullu olsunnnn.....
9 Ekim 2007 Salı
Patates Salatası
Malzemeler
6 adet orta boy patates
5 - 6 adet yeşil soğan
2 - 3 adet yeşil biber
2 adet salatalık
pulbiber
karabiber
tuz
limon
sıvı yağ
Hazırlanışı
Patatesler iyice yıkanıp bir tencerede haşlanırlar. Yeşil soğan, yeşil biber temizlendikten sonra ince ince doğranırlar. Salatalıkların kabukları soyulup küçük küçük doğranırlar. Haşlanan patatesler soğuduktan sonra, kabukları soyulup küçük parçalar şeklinde doğranırlar ve diğer malzemeler içine ilave edilerek baharatlar da konularak en son limon ve sıvı yağ dökülerek karıştırılıp servis yapılırlar.Afiyet olsun...
8 Ekim 2007 Pazartesi
7 Ekim 2007 Pazar
Sebze Soteli Makarna
Malzemeler
2 Adet havuç
2 Adet soğan
3 Adet yeşil biber
Yarım kilodan az yeşil fasulye
Maydanoz
Sıvı yağ
Pulbiber
Karabiber
Tuz
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 paket makarna
1 litre su
Hazırlanışı
Öncelikle fasulyeler yıkanıp küçük küçük doğranır. Bir tencereye koyularak haşlanır. Diğer tarafta soğanlar uzun uzun doğranarak tavaya koyduğunuz sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine doğradığınız biberler ve uzun ince kestiğiniz havuçlar ilave edilip iyice kendilerini salana kadar kavrulur. Haşlayıp bir kenarda süzdüğünüz fasulyelerde doğranmış maydanozlarla beraber ilave edilerek soteleme işlemi devam ettirilir. Pişmeye yakın pulbiber,karabiber,tuz ve nar ekşisi ilave edilir........... Bu arada bir tencerenin içine tuz ve sıvıyağ koyarak kaynattığımız suda, makarnamız haşlanır. Haşlama işlemi bittikten sonra makarnamızı süzüp tencerede erittiğimiz yağın içine tuz ilave ederek makarnaları da ekleriz. Makarnamızı da birkaç kez karıştırdıktan sonra altını kapatırız.Sotemizi ve makarnamızı bir servis tabağında sunarız.Afiyet olsun...
6 Ekim 2007 Cumartesi
Minik Eller Mutfakta Etkinliği - Elmalı Cevizli Örgü
Bu akşama doğru yemekleri hazırlarken saate baktım daha vakit vardı. Sizde de oluyormu bilmiyorum. Akşam yemekten sonra bılaşıkları kaldırmak bana çook bir işmiş gibi geliyor. Hadi diyorum sofrayı kuran kaldırsın. Bakıyorum herkez tüymüş. Yani sen kurdun sen kaldır. Başka bir alternatif olmadığına göre Aslı iş başına...Maalesef biz hanımların kaderi bu. Neyse sadete geliyim. Daha vakit varken demiştim. Yemekten sonra üstüme düşen ağırlıktan dolayı yapamadığım için çayın yanına birşeyler hazırlayayım bari diyerek işe koyuldum. Tarif kitaplarını karıştırırken bu güzel örgüleri gördüm ve hazırlamaya başladım. Hazırlarken yanımdada minik yardımcım İlayda Kaya vardı. Anne ben de yapmak istiyorum diyince, hayır diyecek gibi bir lüksüm yok. O ne yapar yapar işin içine girer zaten. Ben de, hazır ikimiz mutfakta yaratıcılığımızı konuşturuyorken Minik Eller Mutfakta Etkinliği için birkaç foto çektim.O minik elleriyle hamuru nasıl da açıp içini dolduruyor. Her seferinde oldumu anne, oldumu anne diyerek sürekli onay bekliyor. Tabiiki oldu muhteşem yaptın diyerek desteklediysemde şekilde görünenler gibi sanat eserleri çıktı ortaya. Olsuun benim kızım büyüyünce ne pastalar börekler yapıcak bak görürsünüz. Isırırım ben onun ellerini. Neyse benim hamurlarla işim bitince tepsiyi fırına koyduk yalnız onun yaptıklarını pişirmedim sadece resimde ellerinin önündekiler onun ördükleri. Belki biraz erken oldu ama olsun belki daha fırsat bulamayabilirim. Buradan etkinlik sahibesi Selen'e de etkinlik süresince kolay gelsin diyorum. Gerçekten çok hoş bir düşünce olmuş çocuklarla mutfakta birşeyler yapmak çok eğlenceli. Şimdi gelelim tarifimize.
Malzemeler
1 çay bardağı erimiş ılık margarin
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta akı
1 paket kabartma tozu
Yarım çay bardağı su
Alabildiği kadar un
Üzeri için yumurta sarısı
İç Harcı İçin
2 adet elma
2 çorba kaşığı ceviz içi
2 çorba kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın
Hazırlanışı
Resimler kızımın ellerine aittir. Hazırlanmış örgülerin asıllarıyla ilişkisi yoktur.:)
Karıştırma kabına eritilmiş ve soğutulmuş margarini, yumurta beyazını, yoğurdu, sıvı yağı, ve suyu koyup çırpma teliyle karıştırıyoruz. Üzerine un, kabartma tozu, pudra şekeri ilave edip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuruyoruz. Hamurumuzu dinlendiriyoruz. Diğer tarafta elmaların kabuklarını soyup, küp küp doğrayıp, içine cevizi, şekeri,tarçını ilave edip karıştırıyoruz. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar alıp 1 karış boy, yarım karış en olmak üzere açıyoruz.Hamurun boyuna 1 parmak kalınlığında aşağıya doğru çizikler atıyoruz. İçine elmalı harcımızı koyup çizik şeklindeki yerlerden saç örer gibi hamuru örüyoruz. Üzerine 1 kaşık sıvıyağ dökülmüş yumurta sarısı sürüp 180 dereceli fırına koyuyoruz. Afiyet olsun...
3 Ekim 2007 Çarşamba
Patates Püresi Salatası
Malzemeler
5 - 6 orta boy patates
1 kaşık tereyağ
süt
tuz
pulbiber
2 adet havuç
maydanoz
yoğurt
sarımsak
Hazırlanışı
Patatesler kabukları soyulup ikiye bölünerek haşlanır. Soğuduktan sonra süt tuz tereyağı koyularak blender ile püre haline getirilir. Eğer katı olursa sütle yumuşatabilirsiniz. Püremizi bir servis tabağı yada borcama güzelce düzelterek yayarız. Üzerine sarımsaklı yoğurt yapıp sürdükten sonra rendelediğimiz havuçları ve doğradığımız maydanozu pulbiberle beraber serperek süsleriz. Afiyet olsun
1 Ekim 2007 Pazartesi
Patlıcan Oturtma
Malzemeler
6 - 7 adet Patlıcan
yarım kg kıyma
2 adet soğan
2 adet domates
3 - 4 yeşil biber
maydanoz
salça
tuz
pulbiber
karabiber
sarımsak
Sıvı yağ
Hazırlanışı
Öncelikle patlıcanlarımızı yıkayıp kafalarını kopararak pijama şeklinde soyup tuzlu suya koyuyoruz. Daha sonra hazırladığımız kızartma tenceresini yada tavasını ne kullanıyorsak, içine patlıcanları kızartacak şekilde sıvı yağ koyup altını yakıyoruz. Suda bekleyen patlıcanları temiz bir bezle yada havlu kağıtla kurulayarak yuvarlak doğrayıp kızartıyoruz. Kızarttığımız patlıcanları iyice süzerek pişireceğimiz borcama eğer fazla yapacaksak fırın tepsisine dağıtarak koyuyoruz. Onlar orada beklerken bir tavada soğanları yemeklik doğrayıp kavuruyoruz üzerine biberleri doğruyoruz onlarıda solana kadar kavuruyoruz, kıymayı ilave edip iyice pişene kadar kavuruyoruz. En sonda küp küp doğradığımız domatesleri ve maydanozları, baharatları ilave edip missss gibi kokan bir üst harcı hazırlıyoruz. Bu harcı iyice kavurup patlıcanların üzerine yayıyoruz. Bir ufak tavada salçayı tepsinin alacağı kadar suyla eritip kaynatıyoruz ve yemeğimizin üzerine döküp fırına sürüyoruz. Fırından çıkmış hali az sulu olacak pişince kokusu belli ediyor zaten. Afiyet olsun...
Not:
Ben borcama göre malzeme yazdım daha büyük tepside daha fazla malzeme kullanmanız gerekebilir. Kızartma sırasında yağ olayı olduğu için ilaveten yağ kullanmadım isteyen az katı yağ koyabilir salçalı suyu kaynatılırken....