http://img119.imageshack.us/my.php?image=gulumsebiraz9sqrr3.swfAslı'dan
inciler#links#links#links
NOKUL
YE#27 KARADENİZ YEMEKLERİ ETKİNLİĞİ
Selam arkadaşlar. Bu ay Karadeniz Etkinliği için birçok arkadaşımız kolları sıvayıp mutfağa girmiştir diye düşünüyorum. Ben de etkinliğe bir katkım olsun ve çeşitlerin arasında yerini alsın diye tamamen yöresel bir tat olan NOKUL la katılmak istedim. Nokul tamamen Bafra'ya özgü bir yiyecektir. Daha önce hiçbiryerde yapıldığını ve yenildiğini görmedim. Hatta nokul ismini duyanlar ve tadanlarda bu tadı bilmediklerini söylüyorlar. Biz bu yiyeceği sadece bayramlarda yaparız. Tabii baklava da yapılır ama her evde birkaç tepsi nokulda olur misafirlere sunmak için. El öpmeye gidilen evlerde nokul yaptınız mı diye sorulduğu bile olur. Çünkü bayramdan bayrama yapıldığından herkez özlüyor. Ben de Yeşimli Tarifler aracılığıyla yapılan Karadeniz Etkinliği 'ne birçok çeşit olmasına rağmen nokulla eşlik etmek istedim. Aslında ben hamur açma konusunda pek becerikli değilimdir. Yırtılır, büyümez, ince olmaz ama yinede gurbette olduğumuz için bayramın geldiğini anlayalım diye yapabildiğim kadar yapmaya çalışırım. Bu nokul öyle 1 kişiylede yapılmaz bizim orada genelde kadınlar toplanıp tepsi tepsi yaparlar. Ama ben yalnız yaptım..Hiiiiiii. İlk defa görenler pek oralı olmasalar da yedikten sonra ne kadar çok yediklerinin farkına bile varmazlar. Hatta daha yok mu diye sorarlar. Çayla, ayranla ve meşrubatla servis yapılabilir. Çok güzel çook... Neyse sözü uzatmadan sevgili Yeşim'e Etkinliğinde başarılar diliyorum. Kolay gelsin diyorum.
Malzemeler...............
1 kase ılık su
1 kase yoğurt
1 kase sıvıyağ
1 kase şeker
3 yumurta akı
tuz - maya
2 çay bardağı sirke
un
Hamura Sürmek için.........
Yarım erimiş margarin ve sıvı yağ karışımı
İç Malzemesi..........................
1 kase kuru üzüm
1 kase şeker
1 kase çekilmiş ceviz
Üzeri için............................
3 Yumurtanın sarısı ve az sıvıyağ
Hazırlanışı
Hamur malzemelerini bir kap içerisinde karıştırıp ılık su içinde yumuşattığımız mayayı da ekleyerek alabildiği kadar un koyarak yoğuruyoruz. Hamur kulak memesi kıvamında olacak. Biraz dinlendirdikten sonra hamurumuzdan çok büyük değil ama çok küçük te olmayan parça keserek unladığımız tezgahta açıyoruz. Yufkamız kalın olmayacak ve büyük olabilir. Yufkanın yarısını sıvıyağ ve eritilmiş margarinin karışımıyla yağlıyoruz. Üzerine hazırladığımız iç malzeme karışımından sepeliyoruz. Diğer yarıyı da üzerine kapatıyoruz. tekrar yağlayıp biraz daha iç malzeme sepeleyip, kenarından kıvırıyoruz. Bükerek kıvırıp bir parmak uzunluğunda keserek yağladığımız tepsiye diziyoruz. Üzerine yumurta sarısıyla karıştırdığımız sıvı yağ karışımından sürerek kızgın fırına koyuyoruz. Üzeri kızarıp piştiğini anlayıca fırından alıp geniş bir kaba koyduğunuz kağıt içine döküyoruz. Biraz soğuduktan sonra üzerini başka bir kağıta kapatalım.
NOT: Fırın yuvarlak fırın ise problem yok ama ocaklı fırında 250 derecede mini fırında 300 derecede pişirilirse daha iyi olur. Ben mini fırında 300 derecede pişirdim fırın kızgınken konulucak pişme süresi uzun değil .Afiyet olsun.......Bayramlarınız Nokullu olsunnnn.....
26 yorum:
Aslı'cım, iyi bayramlar diliyorum, şeker tadında afiyetle...
bayraminiz seker gibi gecsin nice bayramlari birlikte kutlayalim sevgiler
Bayramınız kutlu olsun:)
Sevgilerimle...
IYI BAYRAMLAR SEVGILER
Aslı'cım ailenle ve sevdiklerinle birlikte sağlıklı ve huzurlu bir bayram diliyorum. Sevgiler..
Nokulun guzinede pişmişini yemiştim Bafra'da harikaydı..bayramkarda Bafra'da her evde olur .Ellerine sağlık..Byaramın kutlu olsun ,güzel günler dilerim..
Sevgili Aslı,
İyi ki yazmışsın, böylece siteni keşfetmiş oldum. Ben de seni linklerime ekliyor, iyi bayramlar ve güzel günler diliyorum.
Aslıcığım,
ellerine sağlık çok güzel olmuş nokul. mutlu bayramlar.. sevgiler
merhaba Canım;
mutlu huzulu ve şeker tadında bir bayram diliyorum
sevgiler
Aslı merhaba,
İyi bayramlar diliyorum,
siteni linklerimize ekledim canım.
sevgiler,
Figen Karavas
Selam canim,
Ramazan bayramini kutlar, saglik ve afiyetle daha nice nice bayramlara diyorum.
Selam ve sevgilerimle..
BAYRAMIN KUTLU OLSUN
Aslıcım harika nokullarla katılımın için teşekkür ediyorum
ellerine sağlık,sevgiler
Sevgili Aslıcığım dün akşam nokul yedim.Yapan kişi de bafralıydı arika olmuştu.Senin ki de eminim nefistir.Ellerine sağlık ayrıca geçmiş bayramın kutlu olsun...
sevgiler...
nefis olmus ellerine saglik canim
Aslı'cığım,
Bir kere daha yazıyorum: Nokul Bafra'ya hastır demişsin ya, Sinopluların da bayramda nokul yaptıklarını biliyorum. Hatta her ev ziyaretinde nokulların tarifine bakılıp karşılaştırma yapılırmış. Bilmemkimin nokulu daha güzeldi, bilmemne hanımınki pek iyi olmamış diye. Onlar sanırım hem tatlı hem de tuzlusunu (kıymalı) yapıyorlar. (Bayramla ilgili bir yazı için verdiğin bilgilerden -sana atıfta bulunarak tabii- yararlanabilir miyim?)
Selamlar Aslı (adaşım:)),
Ben hiç nokul denemedim ama senin tarifin ve fotoğraflarından gördüğüm kadarıyla çok lezzetli bir hamur işi.
Ellerine sağlık.
Sevgiler:).
aslı
Sevgili Feyhan teşekkür ederim nice bayramlara....
ninocum temennine katılıyorum kalabalık kalabalık bayramlara inşallah....
Sevgili bocuruk, teşekkür ederim.İyi bayramlar...
Sevgili mutfakistan, ben de bayramını kutlarım....
Ebrucum saol canım.Hepimiz sevdiklerimizle birarada kutlamak dileğiyle...
Sevgili Ferhan, güzinede pişen herşey fırından daha lezzetli oluyor. İçini çekerek ve odun ateşinde olduğu için heralde. Hala bazı evlerde bu sobayı kullananlar var, o evlerin kokusu da bir başka güzel oluyor. Haklısın Bafra'da her evde nokul yapılır.Yapmayan da tüh der keşke yapsaydım....
Sevgili sevdamavisi, teşekkür edererim.
Esra ve Figen arkadaşlarım temennileriniz için teşekkürler. Ben de sizlerin mutlu neşeli bayramlar geçirmenizi diliyorum.
Sevgili Kevser teşekkür ederim canım...
Yarencim, ben de senin bayramını kutlarım..
Yeşimcim teşekkür ederim. Etkinliğinde başarılar dilerim..
Serpilcim afiyet olsun eminim güzel olmuştur.Benimki daha bebek, hamur açmayı pek beceremediğim için annemler gibi yapamıyorum. Ama yiyenlerden de olumsuz yorum almadım. Sadece geçen sene çok kıvırdığım için biraz sert olmuş. Bu seferkini fazla kıvırmadım. Beğendiler. Ben de senin bayramını kutluyorum.Sevgiler...
Ninocum teşekkür ederim canım...
Sevgili Tijen'cim nokulun Bafra'ya ait olup olmadığını bir kere daha sordum, öğrendim. Bafra'nın olduğunu söylediler. Sinop'ta yaşayan çok Bafra'lı var bizim sülalenin yarısı orada zaten:) Sinop'lularda Bafra'lılardan öğrenerek geliştirmiş olabilirler. O senin dediğin kıymalı olanı da yaparlar bizde ama onun hamuru farklı, ekmek hamuruyla yapılıyor benim bilidiğim.Hatta ekmek hamuruyla içine sadece ceviz ve üzüm koyarak yapanlar var o güzel olmuyor. Börek gibi, şekerli tadı alınmıyor ve yavan geliyor insanın ağzına.Ekmeğin arasına ceviz koyarsan da aynı tadı verir. Kıymalıya daha çok yakışıyor. Benim hamurun içindeki malzemeler hamura lezzet veriyor. Dediğin gibi her evin nokulu farklı olabiliyor. Bizim orada da var olmamış olmuş yorumları. Ama biz kiminki güzelse oradaki ziyarete ayırırız midedeki boşluğu. Genelde biliriz kimin nokulu daha güzel yaptığını.
Bayramla ilgili yazı için sormana bile gerek yok istediğin gibi yazabilirsin. Yardımcı olmaya da çalışırım.Sevgiler....
Sevgili butterfly adaşım:)Teşekkür ederim beğendiğin için.Denemeni tavsiye ederim gerçekten güzel....
Sağol Aslı'cığım!
Çok incesin.
geçmiş bayramınız kutlu olsun
Merhaba Aslı,
Ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor.Bafralı bir arkadaşım var ve annesi çok güzel nokul yapıyor.İlk defa Emine teyze yaptığında yemiş ve çok beğenmiştim.Bafra da sık yapılan bir lezzet olduğunu söylemişlerdi.Tarifini alıp deneyememiştim,senin tarifinle mutlaka deneyeceğim.
sevgiyle kal...
Bizim orda buna Cevizli okum derler.
Harika olmus! Cok güzel ellerinize saglik.
Sevgiler Sonja...
Ne demek Tijen'cim sen de saol. Sevgiler..
Sevgili Ayşe ben de senin bayramını kutlarım.
Sevgili abı hayat teşekkür ederim. Nokulu bir yiyen bir de yemeyen pişman. Yedikten sonra vazgeçilemeyen bir tat. Denemeni tavsiye ederim. Sevgiler...
Sevgili sonja teşekkür ederim.Sevgiler...
Yorum Gönder