29 Ocak 2008 Salı

Ispanaklı Damalı Pasta



Ne zamandır Ispanaklı pasta yapmak istiyordum ama her seferinde ıspanakları temizledikten sonra ayırmayı unutup hepsini yemek yaptığım için bir türlü kısmet olmamıştı. Ama bu sefer yemek için değil sadece pasta için bir miktar temizledim ve hemen yapmaya karar verdim. Yoksa unutup unutup kalıcaktı. Bir de damalı pasta yapmayı düşünüyordum değişik bir sunum olur diye. Benim çocuklar yarıyıl tatilinde olduğumuz için ve havalar çok soğuduğu için malum evde sıkıldılar. Biri der anne pasta diğeri canım kurabiye istedi. Eh dedim mutfak yolu göründü yoksa bunlar beni yiyecek çünkü çok sıkıldılar. Dediğim gibi ıspanaklı pasta için yola çıktım bir kere ama bir tarif lazım hemen oturdum google a baktım sevgili arkadaşım kalbegidenyol'da hem de beğendiğim tarifi buldum. Tarifi alıp mutfağa gittim.Ispanaklı ve damalı pasta yapımını birleştirerek tek bir çatı altında topladım. İkisi de ilk deneyim oldu ama güzel oldu.Yalnız damalar az yamulmuş heralde okadar olsun canım:)) Güzel olan bir şey daha var çok sevindim. Ben daha önceki tariflerde ve her zaman kullandığım pandispanya tarifimde yuvarlak borcamı kullandığımda kek hep çöküyordu ama bu sefer çökmedi yaşasııın artık borcamda çökmeyen bir tarif buldum. Neden bu kadar sevindim? Diğer kalıplarda da aynı işi görebiliyorum zaten. Hayııııııır. Her kalıbın kendine göre pişirme özellikleri var. Kimi yakıyor, kimi kabartmıyor, kimi sıkışık pişiriyor vs. vs. vs. Bu çok güzel tuttu ve sünger gibi kabardı. Artık favorim borcam ve bu tarif. Bakalım sizin de favoriniz olacak mı?



Malzemeler

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
kabartma tozu
vanilya
pembe gıda boyası
1 su bardağı ıspanak

Krema için

Ben evdeki süte göre göz kararı malzeme koydum. İçinde şu malzemeler var.
nişasta
un
şeker
hindistan cevizi
katı yağ
süt

Süsleme için

Hindistan cevizi
File fıstık
royal icing

Hazırlanışı

Yumurtalar ve şeker mikserde çırpılır. Sıvı yağ eklenip çırpılır.Ispanak robotta unufak oluncaya kadar parçalanır. Un,kabartma tozu,vanilya ve ıspanak ilave edilir.Yağlanmış kalıba bu karışımın yarısı dökülüp 150 derecede pişirilir.Diğer yarısı da pembe gıda boyası konularak karıştırılıp yağlanmış kalıba dökülür. Fırından çıkan kek bir kenara alınıp diğer kek fırına konulur. Kekler piştikten sonra büyükten küçüğe tabaklarla daireler kesilir.Daireler yeşil ve pembe olarak birbirleriyle yer değiştirilerek yerleştirilir. Daha önceden yapmış olduğunuz kremanın bir kısmı bu kata sürülür ve diğer daireler de üzerine yerleştirilerek kalan krema da üzerine kapatılır. Hindistan cevizi ve file fıstık ile süslenir.Ben royal icing de kullandım.Afiyet olsun.....

23 Ocak 2008 Çarşamba

Furambuaz Kremalı Çikolata Soslu Pastaaaaaa


Geçen hafta yayınlayacaktım ama araya etkinlik ve benim temizlik durumlarım çıktığı için şimdiye kaldı. Ben bu güzel pastayı geçen hafta gün için yapmıştım. Bizim günde evsahibi sadece çay demliyor ve servis yapıyor. Güne giden herkez bir çeşit hazırlayıp gidiyor. Böyle olunca hem evsahibi yorulmuyor, hem de değişik mamalar olabiliyor. Bana bu sefer pasta yapmak düştü.Her zaman yaptığım pandispanyadan yaptım. İçine furambuazlı ve çilekli hazır krema aldım.Ayrıca kakaolu krema yaptım içine ve üzerine kapladım.Hazır çikolata sosuyla da süsledim. Arkadaşlarım çok beğendiler bakalım siz beğenicekmisiniz?.

Malzemeler

4 yumurta
4 fincan şeker
4 fincan un
kabartma tozu

Krema

1 litre süt
4 tepeleme kaşık un
1 tepeleme kaşık nişasta
1 tepeleme kaşık neskuik
1 kaşık kakao
1 su bardağı şeker
1 kaşık katı yağ
1 kaşık hindistan cevizi

Hazır furambuazlı çilekli krema
Üzerindeki tarife göre yaptım.

Süsleme için
Hazır çikolata sosu

Hazırlanışı

4 yumurtayı 4 fincan şekerle mikser de çırpın. 4 fincan unu kabartma tozu ile karıştırıp ilave edip çırpın.Yağlanmış kalıba döküp 170 derecede pişirin. Kek kabarıp üzeri koyulaşmaya başlayınca kontrol edin çabuk pişiyor yanmasın.20- 25 dakika gibi.Kekimiz kalıptan çıkarılıp soğumaya bırakılır.Kakaolu krema malzemeleri sütte karıştırılıp pürüzsüz kalınca ateşe koyulup sürekli karıştırılarak koyulaşıncaya kadar pişirilir. Ateşten alınca 1 kaşık yağ ilave edilip kayganlık ve parlaklık kazandırılır. soğumaya bırakılır. Hazır krema ve çikolata sosu da ayrı kaplarda üzerlerindeki tarife göre hazırlanıp dolapta sertleşmeleri için pastanın yapım aşamaları olana kadar bekletilir.
Soğuyan pandispanya ikiye ayrılıp içine kakaolu kremanın yarısı sürülür. Onun üzerine de dolapta bekleyen furambuazlı krema sürülür ve diğer katı kapatılır. Kalan kakaolu krema da üzerine kaplandıktan sonra çikolata sosuyla süslenir. süsleme hindistan ceviziyle hareketlendirilir.İsterseniz başka süslemeler de yapabilirsiniz. Afiyet olsun.........

17 Ocak 2008 Perşembe

Ye#30 Dünya Mutfakları Etkinliği ve Fas Usulü Havuç Salatası


Dün gece blogları gezerken Dünya mutfakları etkinliği olduğunu gördüm.Aslında sürekli takip ediyorum ama ben bu ayın etkinliğinin Geleneksel Tatlılar olduğunu sanıyordum. Sırada dünya mutfakları varmış ta ben uyuyormuşum. Aman dedim ben dünyadan hiç deneme yapmadım ki! Ne yapıcam şimdi?Sanki şart olmuş etkinliğe katılmak. Tabi canım katılmalıyım. Ama nasıl? Bugün işlerimi bitirdikten sonra mutfağa girdim. Bir kenarda kalmış kadayıfım vardı. Dur didim şu kadayıfı bir tatlı yapiim. Mideler sabaha bayılsın. Acaba değişik bir tarif varmıdır diye Arçeli'ğin Özel Lezzetler isimli kitabını karıştırırken bir de ne göriim. Fas usulü havuç salatası.Aha bulduuum. Hemde yapılabilecek bir tarif.Nasıl sevindim. Geç te kalmadım. Ben şimdi bunu yaparım bloga atarım oh bu etkinliği de savarım.Hahahahha. Tabii bu arada kadayıf klasik bir şekilde pişirildi ve şerbetlenmeyi bekliyor halaaaaa.......Gelelim Etkinliğin evsahibesi sevgili Tuğba'ya böyle bir etkinliğe öncülük yaptığı için teşekkürler. Gerçekten değişik lezzetler hazırlanacağını ve bizlerde bu lezzetlerle sofralarımızı süsleyeceğimizi sanıyorum.Şimdiden kendisine kolay gelsin diyorum ve tarifime geçiyorum.
Malzemeler
2 iri havuç
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş ince kıyılmış sarımsak
2 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı şeker
3 çorba kaşığı maydanoz
1 limon suyu
tuz
Hazırlanışı
Havucu robotta rendeleyin. Yağı tavada kızdırın ve sarımsağı 2-3 dakika kavurun. Tuz, kimyon,pul biber,biber salçası ve şekeri ilave edin karıştırın. Karışıma maydanoz ve limon suyunu ilave edin. 1 su bardağı havucu ekleyip kaynatarak pişirin. Ateşten alın. Geri kalan havuçları, pişirdiğiniz karışıma ilave edin ve soğumaya bırakın. 1 saat buzdolabında beklettikten sonra maydanozla süsleyerek servis yapın. Yoğurtla yenmesi tavsiye edilir.Afiyet olsun....

10 Ocak 2008 Perşembe

Bayat ekmek pizzası

Evet akidişler hepimizin evinde ufak tefek te olsa bayatlamış yada dünden kalmış hemen kurumuş ekmekler olabiliyordur.Yada eve misafir gelince ekmek konusunda abartan bir kocanız vardır.Durum böyle oluncada ekmeklerin yenmediğine ve ne olacağına üzülen de siz oluyorsunuzdur. Üzülmek çözüm değil biliyoruz ve elimizdekilerle üretime geçiyoruz. Bayat ekmeklerle neler yapabiliriz neler, bunları hepimizde çok iyi bildiğimizden yine bilindik ama değerlendirilmiş bir tarifle belki de bugün bayat ekmekleriniz küflenmekten kurtulur ve beş çayının yanına eşlik eder.

Malzemeler

Elinizde ne kadar bayat ekmek varsa
süt
sıvı yağ
yumurta
domates
biber
kaşar
salça
sosis
sucuk
salam
tuz
vs.vs.vs.vs.

Hazırlanışı

Ekmekler paramparça yağlanmış tepsiye döşenir.Elle koparılıcak.Üzerine yumurta, sıvı yağ, süt karışımı gezdirilerek ıslatılıcak.Malzemelerde miktar vermedim ıslatılıcak ekmek miktarına göre ayarlayabilirsiniz.Bir kapta ekmeklerin üzerine sürülecek kadar salça sıvı yağ ile karıştırılıp sürülür.Üzerine küçük doğradığınız bütün malzemelerinizi yayıp en son rendelenmiş kaşar peynirini de serptikten sonra 170-180 derecede pişirilir.Afiyet olsun....