22 Kasım 2007 Perşembe

Pırasa Mıhlaması

Sevgili Tijen'in pırasayla ilgili yazısından sonra pırasa mıhlamasını yapmak şart oldu. Aslında çok kolay ve bilinen bir yemek olduğunu tahmin ediyorum. Ama
Tijen'cim merak ettiği için hemen yaptım ve yayınladım.Hem de ne zor şartlar altında. Yine de merak edip yapacağınızı düşündüğüm için bir an önce tarifi yaziyim ki bilgisayar kapanmadan belki de uzun zaman açamayabilirim. En azından Tijen'in bu tarifi beklediğini biliyorum.Yanlış anlamayın yemeği yapmak zor değil bu yazıyı yayınlamak anlamında zor şart dedim.Bu arada iki satır yazıp kaydediyorum. Çünkü bilgisayarın kablosu koptu tek elimle yazıp tek elimle kabloyu tutuyorum. Yazının ortasında kapanırsa açamayabilirim. Kaydettiklerimden tarifi anlayabilirsiniz umarım. Allahım inşallah sonuna kadar kapanmaz da bu yazıyı bitiririm. Ondan sonra kimbilir ne zaman soket alırsak o zaman bilgisayarımla ben kavuşacağız kesintisiz yayına.Neyse pırasa hakkında yazalım biraz. Bu mıhlamayı bana eşim öğretti. Belki daha önce de yazmışımdır, benim mutfakta bir aşcım var her şeyi birbirine katar leziz tatlar ortaya çıkar. Hiç umulmadık yemeklere bir kaç ilave yapar ve gerçekten de farklı ama lazzetli olur. Pırasa mıhlaması da öyle bir şey işte. Orjinali kıymalı fakat biz katıp karıştırıyoruz ya, her yapmamızda kıyma yerine o anda ne varsa onu koyuyoruz. Deneme de olsa hepsi çok güzel oldu. Aşağıda not olarak düştüm. İçine başka neler koyabileceğinizi. Pırasanın yemeğini de zeytinyağlısını da çok severim. Yalnız benim ev ahalisi pek naneli yiyorlar onları tırtıklayıp bırakıyorlar, ben de artık otur kalk bitene kadar yemek zorunda kalıyorum. Kendi canım istemediği sürece yemek ve zeytinyağlı yapmıyorum ama mıhlama yapınca benden çok yiyorlar:))İşte durum böyle ben lafı fazla uzatmadan kablo kaymadan çünkü elim uyuştu, hemen tarife geçiyim.Şimdiden afiyet olsun..Tijen'cim sanadaaaaaaaaaa........
Malzemeler

1 kilo pırasa
2 adet soğan
250 gr kıyma
sıvı yağ
pulbiber
karabiber
tuz

Üzeri için

3 adet yumurta
1 kaşık tereyağ yada isteğe bağlı sıvı da olabilir


Hazırlanışı


Soğanlar yemeklik doğranır.Tavada yağda kavrulur. Üzerine kıyma koyularak beraber kavurmaya devam edilir. Kıymalarda iyice kavrulduktan sonra baharatlar ve tuz ilave edilir. Daha sonra pırasalar da ilave edilip kavrulur. Bir kapak kapatılıp pırasaların iyice yumuşaması beklenir. Pırasalar piştikten sonra yumurtalar ister çırpılarak, ister lop olarak pırasanın üstüne dökülür ve tekrar kapak kapatılıp biraz pişmesi beklenir. Bu arada eritip kızdırdığımız yağı kapağı kaldırıp şöle bir yumurtaların üzerinden gezdirip cossss yaptırıp kapağı kapatıp ateşi söndürürüz.Servis yaparken üzerine karabiber serpebiliriz.

Not: Pırasa mıhlamasına kıyma yerine ince kıyılmış pastırma, sucuk, sosis gibi evde hangisi varsa koyabilirsiniz. Eğer hiçbiri yoksa çok az çemen koyarak ta aynı tadı alabilirsiniz. O da yoksa bu malzemelerin hiçbiri olmadan sadece soğanla kavurup baharatları koyup yumurta kırın yine süper oluyor. Hepsini denedim. Sabah kahvaltılar da da akşam yemek olarak ta yenilebilir. Afiyet olsun.

7 yorum:

Tijen dedi ki...

Aslı'cığım,
Sana kucak dolusu sevgi gönderiyorum buradan. Çok tatlısın. Ellerine sağlık. Desene bugünlerde benim de pırasalı mıhlama yapmam gerekiyor?

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Keşke kahvaltı yaptıktan sonra girseydim bloguna :( Acıktım yahu :(

Cafe Gusto dedi ki...

Aslıcığım ellerine sağlık.Bu tarifi hiç yapmamıştım ama Ege'ye pırasayı bu şekilde yedirebilirim.
Sevgiler...

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Teşekkür ederim Tijen'ciğim.Ben tarifi verdim, artık yaparmısııın yapmazmısııın, yaparsın yaparsın;)

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Esra'cığım olsun başka kahvaltıya inşallah.

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Serpil'ciğim annemdeyken yapmıştım birkere, teyzemin oğlu geldi. Baya büyük delikanlı yani. Sevmezmiş pırasayı yemem dedi. Sen bir kere bak tadına sonra yeme yiyen olur dedim. 2 tabak yedi teyzeme de birdaha böylesini istediğini söyledi. Ege'cik te sever inşallah.

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

İlginç bir tarif.Ellerinize sağlık.