30 Eylül 2007 Pazar

Serpil'in Limonlu Keki


Belli ki bu sene baya bir kek ve poğaça tarifi arayıp her seferinde değişik tatlar arayacağım. Okullar açıldığından beri bir kek bir poğaça fırınla kanka olduk.:) Malum beslenme listesi, tabii bu arada biz de akşam çayları yanında yemeye hazır bir dilim kek bulmuşken kaçırmıyoruz. Bu beslenme konusunda benim gibi birçok blog arkadaşımda faaliyette artık karşılıklı kek alışverişi yaparız. Ben başladım bile. Yukarıda görmüş olduğunuz pamuk gibi kabaran misss gibi limon kokan kekin tarifi sevgili Serpil'e ait. O da benim gibi 1. sınıf annesi ve sık sık beslenme hazırlayacak. Sen tarifleri ver ben test ederim Serpilcim.. Gerçekten çok nefis oldu tam çocuklara göre yumuşak ve aromalı. Ben denedim siz de deneyin derim. Tarifi tekrar yazmayacağım buradan alabilirsiniz. cafegusto'ya tekrar ellerine sağlık diyorum değişik beslenme alternatifleri bulursan tariflerini bekliyorum.Ben de bu arada yeni birşeyler bulursam sizlerle paylaşacağım.Afiyet olsun...Sevgiler....

28 Eylül 2007 Cuma

Ciğer Sote



Malzemeler

750 gr dana ciğer
2 adet soğan
2 adet domates
4 - 5 tatlı biber
karabiber
tuz
pulbiber
1 diş sarımsak
sıvı yağ

Hazırlanışı

Soğanlar uzun uzun doğranıp tavaya yağ koyduktan sonra pembeleşinceye kadar kavrulur.
Biberler de doğranıp ilave edilir peşinden kare şeklinde doğradığınız ciğerler de koyulup kavrulur.Onlar kavrulurken domateslerin kabukları soyulup küp şeklinde doğranır ve ciğerler pişince ilave edilir. Diğer kalan baharatlar ve sarımsak ta eklendikten sonra domatesler eriyinceye kadar pişirilir.Afiyet olsun...

27 Eylül 2007 Perşembe

Zeytinyağlı Fasulye



Aslında her evde sık sık yapılan bir yemek zeytinyağlı fasulye.Tarifide herkezin bildiği gibi farklı bir tarif değil. Ama yemek yapmaya yeni başlayanlar için burada da bir tarif olsun istedim.

Malzemeler

1 kilo taze fasulye
2 adet soğan
2 adet domates
2 adet kesme şeker
sıvı yağ
tuz
karabiber
pulbiber

Hazırlanışı

Fasulyeler yıkanıp uzun uzun kesilir. Eğer çok uzun olursa ortadan kesebilirsiniz.
Soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağ koyduğunuz tencerede pembeleşinceye kadar kavurun
üzerine doğradığınız fasulyeleri de ilave edip fasulyeler yumuşayıncaya kadar kavurun. Bu işlem de bittikten sonra rendelenmiş domates, tuz, karabiber, pulbiber ve şeker ilave edip 1 bardak su koyarak tencerenin kapağını kapatın. Yemeğinizin suyu bitmiş gibi olunca fasulyeleri kontrol edin.Eğer pişmişse altını kapatın. pişmemişse dibi yanmasın diye az su ilave edip biraz daha pişirin.Afiyet olsun...

26 Eylül 2007 Çarşamba

Çaylı Pasta



Çaylı pasta da olurmu diyeceksiniz şimdi ama oluyor oluyor. Ben bu pastayı yıllar önce teyzemin gününde yemiştim. Tarif teyzemden. O hatırlamaz fakat ben bir tarafa yazmışım . Şimdi sizlerle paylaşmak istedim. Gelelim tarife...

Malzemeler

2 adet yumurta
2 su bardağı şeker
1 su bardağı demlenmiş çay
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
3 bardak un
kakao
kabartma tozu


Krema için

1/2 süt
3 - 4 kaşık un
7 kaşık şeker
vanilya
1 kaşık margarin

Hazırlanışı

Yumurta ve şeker mikserle çırpılıp kalan sıvı malzemeler de süt, demlenip soğumuş çay(süzgeçten geçirerek), sıvı yağ üzerine eklenip tekrar çırpılır ve un kakao kabartma tozu da ilave edilip kek kıvamına gelinceye kadar karıştırırlır. Yağlayıp unladığımız kalıbımıza dökülüp fırına koyulur.

Krema hazırlanışı

Bütün malzemeler bir tencereye koyulup karıştırarak kaynatılır. Koyulaşınca ateşten alınıp 1 kaşık margarin üzerine konulup eriyinceye kadar karıştırılır. Kekimiz çıktıktan sonra üzerine sürülüp servis yapılır.Afiyet olsun...

23 Eylül 2007 Pazar

kakaolu bisküvi toplar



Malzemeler

2 paket bisküvi
1 su bardağı süt
2 kaşık kakao
dövülmüş ceviz
hindistan cevizi

Hazırlanışı

Bisküviler bir kapta iyice parçalanıp üzerine ceviz, süt ve kakao koyularak karıştırılır. Küçük parçalar alınıp yuvarlaklar yapılır ve hindistancevizine bulanarak dondurucuda yarım saat bekledikten sonra servis yapılır. Afiyet olsun...

sonunda bu da oldu



Ben aştım arkidişler. Sonunda bunu da yaptım. Evde iş güç herşey kaldı ben oturup resim çizmeye başladım.Aslında gençliğimde karakalem ve yağlıboya yapardım ve çok keyif alırdım resimden fakat evlendikten sonra hiç elime almadım desem yeri var. Geçen gün Mutlulukmutfaktagizlidir arkadaşıma bir espri olsun diye böle birşey çiziyim dedim. Kitap etkinliği başlattığı için. uzun bir çalışma süresi sonunda tabii ki uzun çünkü ilk defa yapıyorum ve önce kullanılan teknikleri keşfedip sonra uygulama yapmam gerekiyor. (Yardım almadım tamamen kendi emeğim olduğundan çok uzun sürdü)Tabii boyutlarda sorun var küçültmeye çalıştım ama bu kadar küçüldü daha fazla olmadı muhakkak bir yolu vardır ama onu da bulucam. Küçülseydi yan tarafa daha çok yakışıcaktı. Eeeeeee artık ben bu iştahla blog başlığı logo suda yaparım. Hatta hemen çalışmaya başlayayım ve kendi blogumun başlığını kendim yapayım. Oldu olucak o da benim elimden çıksın dimi ama. İlk defa yapılan bir resim için siz ne dersiniz.olmuşmu devammı?...

21 Eylül 2007 Cuma

Hee hehhee sevindirik olduuum



Ne zamandır blog başlığı resmi konusunda kararsızdım. Ne olabilir diye düşünüp dururken bu tarz resimlerin daha hoşuma gittiğini anladım. Ama nasıl yapılır nasıl bulunur derken google grafikler bölümünden bu resmi buldum. Başka resimler de var ama izinsiz kullanılamıyor sanırım. Bu grafiklerde yayınlandığına göre bir sorun yaratmaz diye düşündüm. Umarım öyledir. Yanız bir durum varki resmin üzerindeki başlık hiç istediğim gibi olmadı meğer o başlığı arkaplana atıyormuşuz ve kayboluyormuş. Sonrada pover pointten üzerine blogumun ismini yazdım ayyyy çocuklar gibi sevindim. Ne kadar güzel birşeymiş yeni şeyler öğrenmek ve kendi yaptığın bir şeyin ortaya çıkması. İsmimi ben yazdım ya daha ne olsun artık neler yaparım ben. Şimdi bu işleri yapanlar okursa nekadar komik gelir onlara ama olsun ben kendim öğrendim. Kendi kendime yaptım yaaaaaaaa. Benim hoşuma gitti. Artık resimlerin üzerine istediğimi yazabilmeyi öğrendim. Bundan sonrası bu işi geliştirmede deneme ve yanılmalarla inşallah daha güzel şeyler de yapabilirim. Ohooo ben kaptırdım gidiyorum çenem açıldı şimdi farkettim eğer susmazsam sabaha kadar yazabilirim. Aslında yazdımda şu anda yarım sayfa sildim ve buradan kesiyorum. Yoksa oku oku bitmez....Görüşmek üzere sevgiler...


Ne zamandır blog başlığımın nasıl olması konusunda araştırma yapıyordum.Bu tarz başlıklar hoşuma gittiği için

19 Eylül 2007 Çarşamba

Ramazan Ayı Etkinliği - Ramazan Pidesinden Pizza



Ramazan ayı etkinliğinden son anda haberim oldu. Bu etkinliğin evsahibesi sevgiliSüheyla bana haber vermeseydi yine bihaber olucaktım. Ona buradan teşekkür ediyorum. 11 Ayın sultanı gelince evlerimize de bir başka bereket geliyor. Eminim bunu herkez hissediyordur. Gün boyu aç kalmamızın vermiş olduğu o iştahla fırınlardan aldığımız pideler ve ekmekler belki de çoğu evde yenilemeden bir köşede kalıyordur. Aslında gönlüm ramazana özel geleneksel birşeyler hazırlamak istedi ama evimize giren bereketi değerlendirmek te ramazanın bir özelliği diye düşündüm ve geçenlerde bir tv programında gördüğüm bu tarifi Diyalogyemekleri Ramazan ayı Etkinliğinde sizlerle paylaşmak istedim. Ben de ilk defa denedim ve tadına doyamadık. Haydi bayanlar bayat pideler sofralara....



Hazırlanışı

Bir yada iki gün önceden kalmış pideyi arkalı önlü suda ıslatıyoruz. Fırın tepsisine koyuyoruz. 5 - 10 dakika pideyi bekletirken üzerinin malzemelerini hazırlıyoruz. Evimizde bulunan pizza yapılabilecek malzemelerden sucuk,sosis,zeytin, domates, biber, mantar hangisi varsa doğrayıp harmanlıyoruz. Bir kapta 1/2 su bardağı su, 1 kaşık salça, pulbiber, kekik ve 1/2 çay bardağı sıvıyağı karıştırıyoruz. Beklettiğimiz pidenin üzerine öncelikle bu karışımı sürüp daha sonra diğer malzemeleri serpiştiriyoruz. 180 derece ısıtılmış fırına sürüyoruz 10 dakika pişirdikten sonra çıkarıp üzerine rendelenmiş kaşar serpip tekrar 5 dakika pişiriyoruz. Pamuk gibi yumuşacık bir pizza oluyor. Evimizde bayat ekmek kalmıyor. Afiyet olsun...

18 Eylül 2007 Salı

Nar Ekşili Kısır Salatası


Malzemeler

2 su bardağı pilavlık bulgur
Marul
Yeşil soğan
Sivri biber
Limon
Maydanoz
1 Yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı nar ekşisi
Pulbiber
Karabiber
Tuz
Sıvı yağ

Hazırlanışı

Pilavlık bulgur temizlenip yıkandıktan sonra kaynamış suyla üzerine 1 parmak çıkacak kadar ıslatılır. Ayrı bir kapta marul, yeşil soğan, sivri biber,maydanoz ince ince doğranıp diğer kalan malzemeler de üzerine ilave edilip iyice karıştırılır. Yumuşamış olan bulgur bu malzemelere eklenip karışımı iyice yiyene kadar karıştırılır.Servis yapılır. Afiyet olsun...

17 Eylül 2007 Pazartesi

Tavada Kolay Börek


Tavada yaptığım bu böreği özellikle hafif olduğu ve aniden gelen konuklarım için çabuk olduğu için seviyorum. Aynı zamanda sahurda da çok iyi gidiyor. İçindeki yoğurt ve yumurta karışımı pişince pelteleşiyor ve peynir tadında Hafif bir su böreğini anımsatıyor.

Malzemeler

4 adet yufka
2 adet yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz

Karışımın yapılışı

Yufka hariç diğer malzemeler bir kapta çırpılıp hazırlanır.

Hazırlanışı

Önce tava yağlanır. Bir bütün yufka 4 e bölünerek her katına karışım yayıp üzerine yeni bir yufka kapatılır. Bu işlem 4 bütün yufka için geçerlidir.Yani 16 kat olmuş oluyo ve en son yufkanın üzerine karışım koyulmayacak. Orta ateşte tavanın hertarafı eşit kızaracak şekilde ateşin üzerinde gezdirilir. Alt tarafının iyice kızarmasından sonra bir kapak yardımıyla ters çevrilir ve diğer taraf ta aynı işlem yapılarak pişirilir. Altı ve üstüne az margarin sürerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun..

Şimdi okullu olduuk. sınıfları doldurduuk............


Evveeet benim küçük kızım büyüdü ve okula başladı . Abisiyle birlikte bu seneki okul serüvenimize başlamış olduk. Allah herkeze nasip etsin.

16 Eylül 2007 Pazar

Çorbalık Kıtırlar




2-3 gündür evde baya ekmek birikti malum Ramazandan dolayı pide yendiği için arada çocuklar için alınan ekmekler de kalıyor. Ben de bu ekmekleri bayatlamaya bırakmadan çorbalar için kıtır kıtır yaptım. Hem çok lezzetli hem de çocukların çok hoşuna gidiyor. Gelelim nasıl yaptığımıza... Aslında çok pratik hepimiz biliriz bu yöntemi ama ben yine de israf etmemek için hatırlatiyim dedim. Ekmekler kare kare doğranıp teflon tavada kavrulur ve kızarınca ateş söndürülür. Soğuduktan sonra ağzı kapalı saklama kaplarında veya kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz. Misafirleriniz için de güzel bir alternatif. Afiyet olsun...

Pirinçli Domates Çorbası




Ben bu blogu açtığımdan beri mutfaktan çıkmaz oldum. Aslında mutfakta vakit geçirmekten pek bir sıkılırım. Ama birşeyler ortaya çıktıkça da keyif verir. Blog açmamla Ramazan çok denk geldi. Tarifler arasında gezerken de bir heveslendim, bir heveslendim sanki bütün tarifleri bir anda yapasım var. Ben böyle bir moda gireceğimi hiç düşünemezdim. Neyse bu durumdan çok memnun olanlar var. Anneniz iyiki site açtı bu ramazan yaşadık. :) diye dolanıyor birileri... Aslında arşivimde birkaç tarif var ama ben çorbadan başlamak istedim. Bizim evde bu çorba çok sevilir yıllar önce ben de bir kitaptan yapmıştım hala yapıyorum.Buyrun tarife...




Malzemeler

5 adet domates
1 tutam maydanoz
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağından az pirinç
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
3 tatlı kaşığı nane




Hazırlanışı

Çorba tenceresine tere yağı koyduktan sonra yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri ilave ediyoruz.Pirinçler iyice kavrulduktan sonra kabuklarını soyup küp şeklinde doğradığımız domatesleri ilave ediyoruz ve içine karabiber, pulbiber, tuz doğranmış maydanozu koyuyoruz. Domatesler öldükten sonra kaynamış suyumuzu da katıp üzerine nane döküyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Pirinçler uzayıp çorbanın kıvamı gelince kapatıyoruz.Afiyet olsun.

14 Eylül 2007 Cuma

Közlenmiş Patlıcan Salatası




Malzemeler


4 adet patlıcan
Maydanoz
1 adet kuru soğan
1 veya 2 adet domates
pulbiber
karabiber
tuz
zeytinyağ
limon






Hazırlanışı

Patlıcanlar közlenip kabukları soyulduktan sonra bir servis tabağına alınır. Bıçakla küçük küçük doğranır ve biraz tuzla karıştırılır.Daha sonra soğan, domates küp şeklinde doğranıp bir kaba alınır. Pulbiber, karabiber, limon, maydanoz, tuz, yağ bu kabın içine konularak karıştırılır. Harmanladığımız bu sosu közlenmiş patlıcanın üzerine isteğimize göre süsleyerek ilave ederiz. Afiyet olsun.

13 Eylül 2007 Perşembe

Ye # 26 Aperatifler ve Mezeler Toçka

Eylül ayı yemek etkinliği ev sahibesi Cafe Gusto'nun başlatmış olduğu Ye#26 Aperatifler ve Mezeler etkinliğine ben de Toçka'yla katılmak istedim. Yemeyi ve yapmayı sevdiğim bir konu olduğu için bol çeşitlilik sunan bu etkinlikten dolayı Cafe Gusto'ya buradan çok teşekkürler ediyorum. Her ne kadar hamurişlerine yeteneğim yoksa da meze hazırlamak konusunda baya iyi olduğumu düşünüyorum ve ramazan sofralarında salata haricinde muhakkak bir meze yaparım. Sofranın görüntüsü ve çeşitlilik açısından bana kurtarıcı gibi geliyorlar aynı zamanda çay sohbetlerinde de vazgeçilmez bence. Toçka'yı muhakkak deneyin beğenicenizi umarım.

Kırmızı biberle ilgili bir ipucu vermek istiyorum. Yaz aylarında oldukça taze ve bol olan bu sebzeyi ister fırında ister ocakta isterse köz ateşinde közleyebilirsiniz. Kabuklarını soyup içinin çekirdeğini çıkardıktan sonra buzluk poşetlerine koyarak dondurucuya koyabilirsiniz. Sene içerisinde istediğiniz zaman çıkartıp bu mezeyi ve daha değişik salatalarını yapabilirsiniz.


Malzemeler

7-8 adet kırmızı etli biber
2 diş sarımsak
1 çay bardağı sirke
tuz
pulbiber
1/2 çay bardağı zeytin yağ

Hazırlanışı

Kırmızı biberler közlenip kabukları soyulup içleri temizlenecek. Daha sonra bir çatal yada bir ezme aletiyle iyice ezilecek. Sarımsaklar havanda dövülüp tuz, pulbiber,yağ ve sirkeyle beraber kırmızı biberlere ilave edilecek. iyice karıştırdıktan sonra servise koyulacak. Afiyet olsun.

Buğlama Kuzu Büftek



Aslında bu yemeğin adı nedir bilmiyorum ama kendimce bir isim koydum. Umarım yanlış olmaz. Yoğun bir günün sonunda çoluk çocuk eve düştükten sonra baya acıkmış olduğumuz için hemen işe koyuldum. Evde acele yapılacak ne var diye bakınırken piknikten kalma fazla gelen kuzu büfteklikleri buzluktan çıkardım ve çözüldükten sonra alelacale hazırlamaya başladım. Yanına da pilav eklenince baya keyifli bir yemek oldu. Şimdi size bu kolay ve pratik tarifi yaziyim.

Malzemeler

Yarım kilo kuzu büftek
3-4 adet orta boy domates
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Kekik

Hazırlanışı

Etlerimizi pilav tenceresi olarak kullandığımız teflon tavaya diziyoruz. Üzerlerine tuz, karabiber, pulbiber ve kekik karışımlarını ilave ediyoruz. Kapağnı kapatıp orta ateşte suyunu salıp pişmeye bırakıyoruz(ayriyetten su ilave etmiyoruz et kendi suyunu bırakıyor çünkü). Ben yağ koymadım isteyen yağ da kullanabilir. Daha sonra suyunu çekmeye başlayınca etleri çeviriyoruz ve iyice suyunu çekene kadar tekrar kapatıyoruz. Bu arada domatesleri yuvarlak doğrayıp altı ve üstü kızaran etlerin üzerine diziyoruz kapağı kapatıyoruz. Domatesler iyice kendini bıraktıktan sonra altını kapatıyoruz. Baharat ve domateslerin tadını içine çeken et çok lezzetli oluyor. Afiyet olsun.

Hayırlı Ramazanlar

Hayırlı Ramazanlar

11 Eylül 2007 Salı

Kremalı Sandviç Kurabiye



Malzemeler

250 gr yumuşatılmış tereyağı
1 çay kaşığı toz vanilya
1/2 su bardağı pudra şekeri
1-1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı mısır unu
1 yemek kaşığı ekstra pudra şekeri


Krema

80 gr tereyağı
2/3 su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
1 çay kaşığı limon suyu


Krema

Küçük bir kapta tereyağı, pudra şekeri ve limon kabuğu rendesini mikserle iyice karıştırın. Son olarak limon suyunu da ekledikten sonra kabarıp yoğunlaşana kadar karıştırmaya devam edin.




Hazırlanışı

Fırını önceden ısıtın. Tereyağı toz vanilya ve pudra şekerini bir kapta mikserle iyice çırpın. Elediğiniz unları da karıştırmaya devam ederek ekleyin.
Ellerinizi unlayıp tatlı kaşığıyla aldığınız hamur parçalarını yuvarladıktan sonra yağlamış olduğunuz fırın tepsisine yerleştirin. Çatalı unlayarak hafifçe üzerine bastırarak şekil verin. Orta ısıdaki fırında 15 dakika kadar pişirin. Soğumaya almadan önce 5 dakika daha bekletin. Kurabiyelerin arasına bir çay kaşığı krema koyarak sandviç haline getirin. Üzerlerine ekstra pudra şekerini serpin. Afiyet olsun.


Resimden de belli oluyor. Ben bu işlerin baya acemisiyim. Ustalar hemen anlamıştır. Bu tarifi kitaptan buldum ve kremalı olduğu için çocuklar sever yapiyimde( annemiz kurabiye mi yapmış desinler ve yesinler) diye düşündüm. Ama benim hamurişlerine karşı olan acemiliğim yine iş başına geçti ve kurabiyeler tam bir fiyasko. Oysa ki tv deki diziyi bile seyretmedim büyük bir azimle ben bu kurabiyeleri şekle sokacağım diyerek en son bu haline getirebildim. Şeklinden orjinaline pek benzemesede lezzet bakımından tam not aldım evimdeki kurabiye canavarlarından. Tarifte kesinlikle problem yok ben biryerlerde hata yaptım sanırım. Kurabiyelerin tepside kek haline gelmemesi için ne yapabilirim? Eğer bloğumu okuyan bilirkişiler varsa lütfen beni aydınlatırsanız sevinirim. Evde tam bir komedi olan bu deneyimin bir de fotoğraflarını çekmeye kalkınca gerisini siz düşünün artık. Amaaa herşeye rağmen ben bu hamurişleriyle başa çıkmayı öğreneeeceğiiim.